Skip to content

Wifi-Direct

20 May 2012

Tijdens het onderzoek naar de netwerkmogelijkheden van de Android API, kwam de Wifi-Direct functionaliteit van het besturingssysteem onder de aandacht en de mogelijkheid om deze techniek te benutten in een ITS toepassing werd al snel beschouwd als veelbelovend alternatief voor ad-hoc broadcasting. Wifi-Direct verschilt cruciaal met de vorige aanpak doordat het connectiegerichte communicatie betreft. Ad-hoc broadcasting verloopt bij definitie connectieloos, waarbij een device zonder netwerkverbinding als het ware lukraak netwerkpakketten uitzendt, die door elke mogelijke (ad-hoc) ontvanger kunnen verwerkt worden. Toestellen die een Wifi-Direct implementatie gebruiken om netwerkcommunicatie te realiseren daarentegen, zijn werkelijk met elkaar verbonden en krijgen ook werkelijk een ip-adres toegekend, analoog aan de verbinding tussen een klassiek access point en een willekeurig toestel met draadloze netwerkkaart.

Het realiseren van zo’n connectie tussen peers neemt dus een zekere tijd in beslag. De mate waarin deze connectietijd de praktische werking van een op Wifi-Direct gebaseerde ITS toepassing obstrueert, dient onderzocht te worden. Ook zal het broadcasten van informatie plaats maken voor het zenden van een identiek bericht naar elke geconnecteerde peer, wat misschien ook een effect zal hebben op de performantie.

Om deze connectietijd concreet te gaan bepalen werden applicaties gebouwd op de Android Wifi-Direct API die gebruik maken van beide connectiemethodes die deze API voorziet: de connect-methode en de createGroup-methode, waarbij de laatste eigenlijk voorzien is voor compatibiliteit met legacy devices. Door uitgebreide logging werden de connectietijden bepaald. De resultaten hiervan vindt u bij de post “labtesten”.

Advertisements

From → Vooruitgang

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: